Kokosmakronen maken

Written by  in category 
december 13, 2017

Lekker en makkelijk: kokosmakronen


Soms wil je gewoon even wat anders. Taarten bakken is heel leuk, maar eens iets anders bakken blijft ook erg leuk om te doen. Een tijdje geleden werd mijn jongste zoon 1 jaar en dit wilden we groots vieren. Ik ben toen helemaal los gegaan met diverse nieuwe recepten. Echt super leuk om daar weer eens tijd voor te maken. Heerlijke appelkruimel, worteltaart, brownie cheesecake, etc. Eén van die recepten was voor kokosmakronen. Heel simpel maar vooral heel lekker. Je kunt grote makronen maken en dan met vers fruit, slagroom en bijvoorbeeld een vruchtensaus serveren als dessert. Klein zijn ze gewoon leuk voor op tafel of bij de koffie. Ik heb ze gemaakt met chocolade aan de onderkant. Wil je het klassieker doen dan kan je ronde stukjes ouwel op de bakplaat leggen en daar het beslag op leggen.

Kokos makronen met vers fruit

Kokosmakronen met vers fruit

Recept voor kokosmakronen
Voldoende voor 4 grote en 6 kleine
Ingrediënten:
2 eiwitten
150 gram suiker (bij voorkeur witte basterd suiker)
klein beetje citroensap
125 gram geraspte kokos
150 gram chocolade
naar wens: vers fruit, slagroom, verse vruchten saus of iets anders wat je lekker lijkt.

Ingrediënten voor de Kokos makronen

Ingrediënten voor de Kokosmakronen

Wat belangrijk is, is dat je als eerst alles goed ontvet. We beginnen met de eiwitten opkloppen tot deze stijf zijn en dat lukt niet als de kom en garde van je machine nog helemaal vettig is. Heb je een handklopper dan kan je die ook gebruiken maar dan sta je wat langer te kloppen. Moet je het helemaal met de hand doen dan verdien je een lintje als je klaar bent!

Wanneer je alles hebt ontvet kun je de (het liefst zo vers mogelijke) eiwitten in de kom doen. Begin dit stijf te kloppen. Voeg steeds een klein beetje suiker toe. Je kunt gewoon kristalsuiker gebruiken, alleen houd je dan wel een korreltje over in je beslag. Dit is niet erg, maar wil je dit niet gebruik dan witte basterd suiker. Dit is van zichzelf al veel fijner. Klop de eiwitten zo stijf dat je de kom op zijn kop kan houden zonder dat er iets uitvalt.

Eiwit en suiker helemaal stijf geklopt

Eiwit en suiker helemaal stijf geklopt

Roer dan voorzichtig 1 a 2 theelepels citroensap er doorheen. Vervolgens schep je alle kokos er doorheen. Probeer de stijfgeklopte mix niet te veel om te scheppen omdat je anders de lucht er uit haalt.
Verwarm je oven voor op 100/125 graden. Ik vind het zelf het mooiste als mijn kokosmakronen of schuimpjes nog wit zijn en niet heel erg bruin gekleurd. Kleuren je koekjes te bruin, zet dan de volgende keer je oven lager en zorg ervoor dat je de baktijd verlengt.

Het beslag is klaar

Het beslag is klaar

Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmat. Het ligt eraan waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je grote makrons maken, dan maak je grote bergen met een klein kuiltje in het midden. Hierin kan dan later het fruit/slagroom geplaatst worden. Wil je liever kleine makronen maken? Spuit dan met een spuitzak mooie kleine toefjes of neem 2 lepels en maak kleine bolletjes. Het hoeft allemaal niet te netjes bij deze koeken, vind ik. Dat maakt het juist leuker.

Kokos makronen op de bakplaat klaar om de oven in te gaan

Kokosmakronen op de bakplaat klaar om de oven in te gaan

Zet vervolgens je bakplaat in de oven voor 25/30 minuten. Na deze tijd zet je de oven uit, de deur een klein beetje open, maar laat je de koekjes nog 15 minuten drogen. Haal ze daarna uit de oven om verder af te koelen.
Wanneer de koekjes zijn afgekoeld smelt je de chocolade (het liefst temperen, wat dat precies is zal ik een ander keertje uitleggen). Dip de onderkant van de koekjes hierin en laat ze op bakpapier even afkoelen. Als je nu moeite hebt om de koekjes vast te houden, dan kan je ook een beetje chocolade op de bakplaat gieten (niet teveel) iets kleiner dan het koekje en het koekje er op leggen. Laat nu de chocolade stollen.

Heerlijke verse kleine kokos makronen.

Heerlijke verse kleine kokosmakronen.

En nu is het aan jou. Wat wil je er mee doen? Wist je dat als je er geen kokos in doet, je gewoon heerlijke schuimpjes hebt?
Veel plezier met bakken en opeten.

Deze gastblog is geschreven door Dineke Cost van de Taartendoos.nl. In 2007 begon ze met haar taartenwebsite en maakte ze de mooiste creaties op bestelling. Vanuit haar eigen workshopruimte in Ede (met drie ovens!) geeft ze workshops voor beginners, gevorderden en kinderfeestjes.


Tags: , , , 

No Responses

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *